Friday, March 2, 2012

Kahwin Awal..mampu atau mahu? ^^

Assalamualaikum.


Apa khabar hendaknya para pembaca sekalian? baru nak merasa berblogging semula, setelah sekian lama.


well, tajuk di atas memberikan aku inspirasi untuk menulis hari ini.sudah menjadi seperti satu trend, di mana anak anak muda zaman kini suka berkahwin awal, atau dalam bahasa mudahnya nikah cepat.


banyak pandangan yang boleh diperolehi, baik dari yang dah makan garam dahulu atau pun pihak orang muda.pihak orang muda pula terbahagi kepada dua, yang belum nikah lagi dan juga pasangan yang bernikah waktu belajar.


pada pihak orang lama, kebanyakan mereka lebih mengutamakan kestabilan hidup bakal menantu, boleh kata dah ada kerja tetap dan menjamin survival anak daranya nanti.ini idea yang memang famous di kalangan parents parents.dan selalunya ayat ayat seperti "kamu nak bagi anak orang makan apa?" dan beberapa idea idea yang memang boleh membunuh sisa sisa perjuangan anaknya untuk meneruskan pernikahan dengan segera.

*well, sedikit personal experience.* ^^


di pihak anak muda pula, selalunya ini adalah pertembungan antaa mahu mereka dan juga kemampuan mereka.selalunya kita lihat, kebanyakkan mereka yang ingin berkahwin zaman kini mostly masih lagi belajar.disara oleh ibu dan bapa, yet menyuarakan pendapat untuk berkahwin awal.banyak bukti yang menunjukkan prestasi pelajaran/kerja makin meningkat.mungkin kematangan seiring dengan tanggungjawab.


dalam Islam, memang ada jalan yang halal untuk memudahkan nikah antara kedua pasangan ini, iaitu dengan nikah khitbah. cara dan pemahamannya pun pada pendapat aku mudah, dan tidak membebankan.ada ulama dan ustaz mengatakan pada zaman ini seharusnya dimudahkan jalan bagi mereka melangsungkan pernikahan untuk mengelakkan gejala sosial semakin merebak.yelah, mencegah lebih baik dari mengubati betul tak? ^^


pendapat peribadi aku, kedua dua pasangan harus lebih mendekatkan diri pada Allah, kerana cinta mereka itu pun sebenarnya kerana Allah.sebagai contoh kedua dua pasangan harus memperbaiki diri contohnya menambah lagi ibadah ibadah,perlahan lahan tinggalkan apa yang ditegah.. bukan sahaja selepas bernikah, bahkan sebelum bernikah lagi..kerana persediaan bukan sahaja dari segi kewangan dan fizikal, bahkan juga dari segi rohani..ingat bahawa cinta itu seharusnya menuju Ilahi, bukannya menjauhi.


perkahwinan itu sendiri adalah satu institusi yang berkesan bagi melahirkan ummah yang mampu membawa Islam kembali gemilang.memang bukan mudah jalannya tapi kemanisan itu terdapat disepanjang perjalanan, bukannya di hujung perantauan. ^^


tentang soal mampu atau mahu, sebenarnya ramai ibu bapa yang bersikap terbuka menyokong keputusan anak mereka untuk berkahwin sambil belajar..ini kerana mereka rasa anak mereka lebih selamat dijaga suami..sudah semestinya menantu pilihan adalah yang berilmu agama yang baik dan juga mantap..mereka ketepikan soal kewangan, kerana yakin dengan kemampuan anak dan juga menantu untuk mendapat perkerjaan yang stabil dan kukuh..


terpulang baik kepada pihak parents ataupun pihak yang mencadang..asal sahaja masih kekal di jalan Allah, maka itu tidaklah menjadi satu isu besar...perancangan juga harus ke depan, dalam 10 - 15 tahun..kerana menyediakan haluan untuk ditujui..


maaflah, rasanya melalut sahaja malam ini.pokok pangkalnya, jadikan diri sendiri seorang yang dekat dengan Allah dahulu.insya Allah Dia akan permudahkan segala urusan kita baik di sini mahupun di akhirat sana...


*kalau mampu, semak diri dengan Allah dahulu.kalau mahu, dekatkan diri padaNya selalu.* ^^


Wassalam. :)


Published with Blogger-droid v2.0.4

1 comment: